MACH15 onderzoek van start: het effect van matige alcoholconsumptie op hart- en vaatziekten

Gepubliceerd op 27 maart 2018

Het onderzoek:

Het MACH15 onderzoek  is een wereldwijde randomized clinical trial, die in meer dan 8 landen van start gaat. Het totale aantal deelnemers wereldwijd is 7800. Het onderzoek is geïnitieerd vanuit Harvard University. In Nederland beoogt Julius Clinical de komende 2 jaar 500 deelnemers van 50 jaar of ouder met een verhoogd risico op hart- en vaatziekten te includeren. Deelnemers worden gerandomiseerd in een groep die 1 glas alcohol per dag drinkt of in een groep die geen alcohol drinkt, voor de gemiddelde studieduur van 6 jaar. Gedurende deze periode wordt gekeken naar diverse eindpunten, waarvan de ontwikkeling van hart- en vaatziekten en diabetes de belangrijkste zijn. Het onderzoekscentrum is gesitueerd in Bilthoven, daarom is Julius Clinical op zoek naar deelnemers woonachtig in de regio Utrecht.

De rol van het PCRN:

Verschillende huisartsen van het Primary Care Research Netwerk (PCRN) uit de regio Utrecht zijn al betrokken bij het onderzoek. Huisartsen spelen een belangrijke rol in het onderzoek. Zij kijken met ons welke patiënten uit de huisartsenpraktijk geschikt zouden kunnen zijn voor het onderzoek. Daarnaast houden we huisartsen op de hoogte van de studievoortgang.

Meer informatie:

Voor meer informatie kunt u een kijkje nemen op de studiewebsite of bekijk het filmpje. Heeft u interesse om bij te dragen aan het onderzoek, dan kunt u contact opnemen met ons studieteam via alcoholstudie@juliusclinical.com.